Ligamenten en verstuikingen

Als je ooit al een verstuiking hebt gehad dan weet je hoe pijnlijk dat kan zijn.

In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over ligamenten (gewrichtsbanden) en verstuikingen. Je leest er ook ons advies over hoe je de pijn snel kunt verlichten en het getroffen gewricht kunt beschermen.

Inhoud artikel

Verstuikingen Dafalgan Instant Forte

“Elke verstuiking moet snel worden gediagnosticeerd en behandeld. Raadpleeg snel je arts”

Wat zijn ligamenten en verstuikingen?

De ligamenten verbinden twee botten, aan de buitenkant van een gewricht. Hun rol is de gewrichtsoppervlakken van beide botten tegenover elkaar te houden en zo de stabiliteit van het gewricht te garanderen. Ze zijn flexibel en een beetje elastisch.

Ze hebben te weinig bloedvaten om zich te snel te herstellen, maar ze bevatten veel zenuwen. Als ze beschadigd zijn, kunnen ze hevige pijn veroorzaken.

Verstuikingen ontstaan bij een overdreven beweging van het gewricht. De ligamenten worden boven hun limiet uitgerekt en scheuren of komen los van het bot met een stukje bot of breken volledig af.

De meest voorkomende verstuiking is deze van de enkel, als de voet naar binnen wordt gedraaid terwijl het been in zijn as blijft.

Een verstuiking is zeer pijnlijk

Pijn is het belangrijkste symptoom van een verstuiking. Ze is te wijten aan een gedeeltelijke of volledige verrekking of scheur van het ligament. De pijn kan gepaard gaan met een zwelling van het gewricht. 

Hierdoor is het gewricht moeilijk te bewegen, bijvoorbeeld om te stappen of om iets in de hand te nemen. Een gewicht dragen wordt moeilijk of zelfs onmogelijk. Soms zal de huid een “blauwe plek” (in wetenschappelijke taal spreekt men over ecchymose) vertonen die wijst op een bloeding in de weefsels.

Verstuikingen moeten snel worden behandeld zodat het ligament goed kan genezen en opnieuw zijn initiële lengte krijgt. Zo niet zal het gewricht onstabiel worden.

Oorzaken van verstuikingen

Wat te doen bij een verstuikte enkel?

De pijn onder controle krijgen

Paracetamol is één van de eerste keuze pijnstiller bij verstuikingen. De doeltreffendheid van paracetamol tegen pijn is goed bewezen en hij heeft weinig lokale of algemene bijwerkingen. Hij mag indien nodig langdurig worden gebruikt, op voorwaarde dat de maximale dosis en de aanbevolen tijd tussen twee innamen worden gerespecteerd.

Wikkel het gewricht in ijs

Om de ontsteking (de zwelling) zo veel mogelijk te vermijden, moeten we zo snel mogelijk ijs leggen op het gewricht. Het ijs zal ook de ernst van de bloeding in de weefsels beperken. We zullen het ijs gedurende 10 minuten op het gewricht laten en het ijs er elk uur of elke 2 uur opnieuw opleggen, naargelang de behoefte.

We kunnen ook nog twee andere dingen doen om de zwelling te controleren: het gewricht licht samendrukken met een verband en het gewricht minstens 10 cm hoger dan het hart leggen.

De duur van de immobilisatie beperken

In studies werd vastgesteld dat de snelle mobilisatie van het gewricht na het trauma zorgt voor een beter herstel van zijn mobiliteit. We mogen met het gekwetste gewricht dus alle bewegingen uitvoeren die geen pijn doen.

In ernstige gevallen is echter volledige immobilisatie van het gewricht aan te raden. Het optreden van pijn betekent dat we te veel vragen van het ligament en dat we zijn herstel verstoren.

Pezen en peesontstekingen

Pezen & peesontstekingen

Dit artikel biedt meer informatie over pezen en peesontstekingen, we bespreken de symptomen, oorzaken, diagnoses en behandelingen.

Dafalgan Instant Forte 1g

Legal

Dafalgan® is een geneesmiddel op basis van paracetamol. Niet langer dan 2 tot 3 dagen toedienen zonder medisch advies. Dafalgan® 500 mg is voorbehouden aan kinderen ouder dan 12 jaar en volwassenen. Dafalgan® Odis is voorbehouden voor volwassenen en adolescenten van meer dan 50 kg. Dafalgan® Forte is voorbehouden voor volwassenen en adolescenten van meer dan 50 kg. Dafalgan® Instant Forte is alleen voor volwassenen, adolescenten van meer dan 50 kg. Dafalgan® Instant 500 mg is alleen voor volwassenen, adolescenten en kinderen van meer dan 27 kg. Volwassenen en adolescenten vanaf 50 kg: maximaal 3 gram per dag bij zelfmedicatie. Dafalgan® Instant Junior is voor kinderen en jongeren tussen de 14 en 50 kg. Dafalgan® Pediatrie 30 mg/ml drank is voorbehouden voor kinderen tussen 4 kg en 50 kg. Respecteer nauwkeurig het doseersysteem tijdens toediening. Dafalgan® Pediatrie 80 mg zetpillen is voorbehouden voor kinderen van 5 tot 8 kg. Dafalgan® Pediatrie 150 mg zetpillen is voorbehouden voor kinderen van 8 tot 15 kg. Dafalgan® Pediatrie  300 mg zetpillen is voorbehouden voor kinderen van 15 tot 30 kg. Bij kinderen tot 50 kg, maximum 60mg/kg/24u. Geen langdurig gebruik zonder medisch advies.  Dafalgan Plus Caffeine. Geneesmiddel met paracetamol en cafeïne. In geval van pijn, geen gebruik langer dan 5 dagen, in geval van koorts geen gebruik van meer dan 3 dagen zonder medisch advies. Dafalgan Plus Caffeine is voorbehouden voor volwassenen en adolescenten van meer dan 50 kg en ouder dan 15 jaar. Vraag raad aan uw arts of apotheker. Lees aandachtig de bijsluiter. UPSA - BE23D066-0725