Hoofdpijn en migraine

Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn (in medische termen noemen we ze ‘cephalalgie’). Sommige hoofdpijnen dienen als alarmbel voor ernstige problemen in ons hoofd, terwijl andere, hoewel ze ons leven bemoeilijken, eerder onschuldig zijn.

In dit artikel zullen we het hebben over de onschuldige soorten hoofdpijn. Een van de meest voorkomende is de spanningshoofdpijn.

Inhoud artikel

Wat is spanningshoofdpijn

“Men moet vooral voorkomen dat de spanningshoofdpijn dagelijks wordt.”

Wat is spanningshoofdpijn?

Hier bevindt de pijn zich aan de buitenkant van het hoofd. Het voelt alsof je hoofd in een te strakke helm geklemd zit, en de pijn bereikt beide zijden van het hoofd, met een overheersing aan de achterkant en zijkanten. Je kan het vergelijken met een te strakke band rond het hoofd die meestal van lichte tot matige intensiteit is.

Spanningshoofdpijn kan samenhangen met overmatige spanning in de nek- en slaapspieren. Soms voelt men tintelingen of trekkingen in de hoofdhuid. Spanningshoofdpijn zou veroorzaakt kunnen worden door stress, maar ook door een verkeerde houding, overbelasting, zichtproblemen, en dergelijke.

Een vaak voorkomende aandoening

Uit recent onderzoek blijkt dat 62,6% van de volwassenen in Europa het afgelopen jaar last heeft gehad van spanningshoofdpijn. Deze kan chronisch worden, met een frequentie van minstens 15 dagen per maand gedurende 3 maanden of langer. Bij 3,3% van de bevolking is het vaak het gevolg van het te vaak innemen van pijnstillers.

Spanningshoofdpijn begint vaak in de jeugdjaren en bereikt een piek rond de dertig. Het treft over het algemeen meer vrouwen dan mannen, maar sommige kinderen kunnen er ook last van hebben.

Spanningshoofdpijn verlichten

“Men moet vooral voorkomen dat de spanningshoofdpijn dagelijks wordt.”

Hoe kan je spanningshoofdpijn verlichten?

De behandeling van spanningshoofdpijn

Bij acute aanvallen zijn pijnstillers zoals paracetamol (bijvoorbeeld Paracetamol, DAFALGAN FORTE 1G) op de korte termijn doeltreffend. Het is belangrijk dat deze geneesmiddelen altijd worden gebruikt in samenspraak met een arts of apotheker om het risico op hoofdpijn door overmatig gebruik te vermijden.

Zijn er alternatieve oplossingen?

Verschillende alternatieve behandelingen kunnen ook doeltreffend werken, zowel op zichzelf als in combinatie met de al eerder genoemde geneesmiddelen zoals:

 • Ontspanningstechnieken, biofeedback en cognitieve gedragstherapie;
 • Acupunctuur;
 • Het natuurlijke extract van Groot hoefblad (kruiskruid) en vitamine B2.
Spanningshoofdpijn voorkomen

Hoe kan je spanningshoofdpijn voorkomen?

Hoofdpijnpatiënten hebben vaak de hele dag last van gespannen spieren in hun hoofd en nek. Dit leidt ertoe dat deze spieren aan het einde van de dag kunnen verkrampen.

Daarom : 

 • Controleer of je werkpositie correct is; 
 • Controleer of je geen zichtproblemen hebt; 
 • Gun jezelf de tijd om te ontspannen;
 • Leer omgaan met stress
 • Zorg voor voldoende slaap
 • Doe ontspanningsoefeningen
 • Leef zo regelmatig mogelijk; 
 • Neem niet te veel pijnstillers; 
 • Stel je bureaustoel zo in dat het toetsenbord van de computer ter hoogte van je navel zit, je zitvlak aan de onderkant van het zitgedeelte zit en je rug goed ondersteund wordt door de rugleuning. Houd tot slot je nek soepel en recht.

 

Manuel Merck de diagnostic et thérapeutique Migraine, www.guidesante.gouv.qc.ca – critères IHS – Céphalées, www.institu-upsa-douleur.org 

Stovner LJ et al, J Headache pain 2010, 11:289-299 Derry S et al, Cochrane Database Syst Rev 2010: CD008040 CBIP, fiche de transparence – Antimigraineux – juillet 2008 

Wat is tandpijn

Tandpijn

Wist je dat tandpijn de voornaamste reden is om naar de tandarts te gaan? Maar wat is de oorzaak van deze kiespijn en hoe kun je deze pijn verminderen? We vertellen je hieronder meer hierover.

Dafalgan Forte 2x Sneller

Legal

Dafalgan® is een geneesmiddel op basis van paracetamol. Niet langer dan 2 tot 3 dagen toedienen zonder medisch advies. Dafalgan® 500 mg is voorbehouden aan kinderen ouder dan 12 jaar en volwassenen. Dafalgan® Odis is voorbehouden voor volwassenen en adolescenten van meer dan 50 kg. Dafalgan® Forte is voorbehouden voor volwassenen en adolescenten van meer dan 50 kg. Dafalgan® Instant Forte is alleen voor volwassenen, adolescenten van meer dan 50 kg. Dafalgan® Instant 500 mg is alleen voor volwassenen, adolescenten en kinderen van meer dan 27 kg. Volwassenen en adolescenten vanaf 50 kg: maximaal 3 gram per dag bij zelfmedicatie. Dafalgan® Instant Junior is voor kinderen en jongeren tussen de 14 en 50 kg. Dafalgan® Pediatrie 30 mg/ml drank is voorbehouden voor kinderen tussen 4 kg en 50 kg. Respecteer nauwkeurig het doseersysteem tijdens toediening. Dafalgan® Pediatrie 80 mg zetpillen is voorbehouden voor kinderen van 5 tot 8 kg. Dafalgan® Pediatrie 150 mg zetpillen is voorbehouden voor kinderen van 8 tot 15 kg. Dafalgan® Pediatrie  300 mg zetpillen is voorbehouden voor kinderen van 15 tot 30 kg. Bij kinderen tot 50 kg, maximum 60mg/kg/24u. Geen langdurig gebruik zonder medisch advies.  Dafalgan Plus Caffeine. Geneesmiddel met paracetamol en cafeïne. In geval van pijn, geen gebruik langer dan 5 dagen, in geval van koorts geen gebruik van meer dan 3 dagen zonder medisch advies. Dafalgan Plus Caffeine is voorbehouden voor volwassenen en adolescenten van meer dan 50 kg en ouder dan 15 jaar. Vraag raad aan uw arts of apotheker. Lees aandachtig de bijsluiter. UPSA - BE23D066-0725