Tandpijn

Wist je dat tandpijn de voornaamste reden is voor een tandartsbezoek? Maar wat is de oorzaak en hoe kun je de pijn verlichten? Lees er alles over.

Inhoud artikel

Tandpijn Dafalgan

“Tandsteen veroorzaakt dubbele irritatie van het tandvlees.”

Waarom hebben we tandpijn?

Onze mond bevat permanent een hoeveelheid microben die geen kwaad verrichten. Als we onze tanden niet poetsen, kunnen sommige bacteriën zich aan de tanden hechten om daar kolonies te vormen: dit is wat we tandplak noemen. Tandplak wordt permanent gevormd.

Als tandplak wordt opgestapeld, wordt ze gemineraliseerd in tandsteen. Tandsteen wordt naargelang de personen traag of vlug gevormd en geeft ruwe afzettingen die stevig op de tandoppervlakken vastzitten en niet meer kunnen worden verwijderd door het poetsen.

De grote vijand: de microben die zich in tandplak verzamelen

Tandsteen bestaat dus grotendeels uit levende bacteriën. Tandsteen veroorzaakt een dubbele irritatie van het tandvlees: enerzijds een irritatie veroorzaakt door een verdedigingsreactie van het tandvlees tegen de bacteriën die vreemde lichamen zijn en die het tandvlees aanvallen en anderzijds een fysische irritatie want tandsteen is ruw. Deze bacteriën tasten ook de tand aan.

Tandsteen is vaak aanwezig in zones die men moeilijk met de tandenborstel kan bereiken: tussen de tanden en naar de tandhals (tussen de tand en het tandvlees). Dan moeten we tanddraad of kleine borsteltjes gebruiken.

Oorzaken tandpijn

"Met uitzondering van pijnstillers in afwachting van een tandartsbezoek, is zelfmedicatie af te raden”

Hoe kan ik tandpijn verlichten?

Pijnstillers

Paracetamol is doeltreffend bij lichte tot matige tandpijn en veroorzaakt weinig bijwerkingen als het correct gebruikt wordt. Echter, het heeft geen ontstekingsremmende werking, wat een beperking kan zijn bij tandpijn die door een ontsteking veroorzaakt wordt.

Acetylsalicylzuur, daarentegen, heeft wel een ontstekingsremmende werking bij hogere doseringen. Dit maakt van paracetamol een geschikte keuze voor de behandeling van milde tot matige tandpijn. Het gebruik van één Dafalgan Forte 1G bruistablet kan binnen 20 minuten verlichting bieden. Dafalgan heeft ook andere varianten beschikbaar voor de behandeling van tandpijn.

Opgelet met zelfmedicatie

Buiten het nemen van pijnstillers in afwachting van een tandartsbezoek, is het over het algemeen beter om zelfmedicatie te vermijden. Dit is van belang omdat zelfmedicatie de onderliggende aandoening kan verergeren, wat de behandeling moeilijker maakt.

Daarnaast, als de pijn toeneemt door verslechtering van de initiële aandoening, bestaat het gevaar dat je geneigd bent om een hogere dosis van vrij verkrijgbare medicijnen zoals acetylsalicylzuur of paracetamol in te nemen, met het risico op negatieve bijwerkingen.

Mehlisch D, JADA 2002, 133: 861-871 Manuel Merck de diagnostic et thérapeutique Chèvremont M, Cytologie et Histologie, Ed Desoer, 1975 Porto I et al, J Oral Sci 2009, 51: 323-332 Spencer CJ et al, Dent Clin North Am 2007, 51: 209-224 CBIP, Répertoire commenté des médicaments, 2010 Toms L et al, Cochrane Database Syst Rev 2009, CD001547

Spanningshoofdpijn

Hoofdpijn en migraine

In dit artikel richten we ons op een veelvoorkomende vorm van hoofdpijn, namelijk spanningshoofdpijn.

Dafalgan plus caffeine paracetamol

Legal

Dafalgan® is een geneesmiddel op basis van paracetamol. Niet langer dan 2 tot 3 dagen toedienen zonder medisch advies. Dafalgan® 500 mg is voorbehouden aan kinderen ouder dan 12 jaar en volwassenen. Dafalgan® Odis is voorbehouden voor volwassenen en adolescenten van meer dan 50 kg. Dafalgan® Forte is voorbehouden voor volwassenen en adolescenten van meer dan 50 kg. Dafalgan® Instant Forte is alleen voor volwassenen, adolescenten van meer dan 50 kg. Dafalgan® Instant 500 mg is alleen voor volwassenen, adolescenten en kinderen van meer dan 27 kg. Volwassenen en adolescenten vanaf 50 kg: maximaal 3 gram per dag bij zelfmedicatie. Dafalgan® Instant Junior is voor kinderen en jongeren tussen de 14 en 50 kg. Dafalgan® Pediatrie 30 mg/ml drank is voorbehouden voor kinderen tussen 4 kg en 50 kg. Respecteer nauwkeurig het doseersysteem tijdens toediening. Dafalgan® Pediatrie 80 mg zetpillen is voorbehouden voor kinderen van 5 tot 8 kg. Dafalgan® Pediatrie 150 mg zetpillen is voorbehouden voor kinderen van 8 tot 15 kg. Dafalgan® Pediatrie  300 mg zetpillen is voorbehouden voor kinderen van 15 tot 30 kg. Bij kinderen tot 50 kg, maximum 60mg/kg/24u. Geen langdurig gebruik zonder medisch advies.  Dafalgan Plus Caffeine. Geneesmiddel met paracetamol en cafeïne. In geval van pijn, geen gebruik langer dan 5 dagen, in geval van koorts geen gebruik van meer dan 3 dagen zonder medisch advies. Dafalgan Plus Caffeine is voorbehouden voor volwassenen en adolescenten van meer dan 50 kg en ouder dan 15 jaar. Vraag raad aan uw arts of apotheker. Lees aandachtig de bijsluiter. UPSA - BE23D066-0725