Rugpijn en lendenpijn

Als we spreken over lendenpijn, situeren we deze pijn onderaan de rug, tussen de onderste ribben en het begin van de billen. Het is de regio van de lendenwervels: we spreken dan over lumbalgie (lumb = lumbaal = lende en algie = pijn). “Het spit” hebben, een pijnlijke rug hebben of lijden aan lumbago zijn enkele populaire uitdrukkingen die wijzen op deze pijn.

In feite lijdt 70 % van de volwassenen in de loop van hun leven aan lumbalgie of heeft er aan geleden en het percentage recidieven bedraagt ongeveer 60 tot 85 %.

Lumbalgie is een symptoom dat we bij ongeveer 40 ziekten terugvinden. De pijn ontstaat in een wervel of in één van de talrijke structuren die zorgen voor de soepelheid en de stabiliteit van de wervelkolom.

Inhoud artikel

Rugpijn Dafalgan

“Acute lendenpijn is zeer invaliderend.”

Wat is lage rugpijn (lumbago)?

De mechanische pijn, ook gekwalificeerd als musculoskeletale pijn, is kenmerkend voor problemen ter hoogte van de spieren, de ligamenten en de gewrichten. Gelukkig gaat het in 95 % van de gevallen om deze pijn.

Deze soorten pijn worden allemaal gelijkaardig behandeld, zo goed dat grondige onderzoeken gewoonlijk bijna niet nodig zijn. Bovendien zijn ze vaak het resultaat van een complex proces waarbij meerdere factoren betrokken zijn.

Oorzaken van pijn en koorts

De helft van de gevallen van acute lage rugpijn geneest binnen enkele dagen.

Lumbago

Acute lumbago staat bekend als een duidelijk voorbeeld van hevige mechanische pijn. Kenmerkend voor deze pijn in de onderrug zijn:

  • Het ontstaat plots,
  • Komt onverwachts,
  • Is duidelijk gelokaliseerd,
  • En is intens van aard

Acute lumbago verlamt de persoon in de houding waarin hij zich bevindt en veroorzaakt onmiddellijk een verdedigingsreactie van de spieren van de wervelkolom die samentrekken om elke andere beweging te verhinderen.

De persoon zal zeer veel moeite hebben om opnieuw recht te staan, voor zover het hem lukt, zelfs met de hulp van iemand. Zijn enige wens is zo snel mogelijk een comfortabele zetel te bereiken of nog beter, een bed, om zich in een houding te leggen die hem verzacht en om geen millimeter meer te moeten bewegen. Om dit te bereiken, zal hij uiterst voorzichtig kleine stappen zetten.

Binnen enkele dagen geneest de helft van de acute lage rugpijn. Na 6 tot 12 weken is bij 80 tot 90% van de patiënten de rugpijn verdwenen.

Echter, na een periode van acute lage rugpijn, bestaat er een kans van één op drie dat de pijn in de volgende jaren terugkeert. Dat de pijn terugkeert, betekent niet per se dat het letsel verergert; het wijst eerder op een opgelopen kwetsbaarheid.

Acute lage rugpijn

“Absolute rust helpt niet en blijkt zelfs nadelig zijn”

Hoe kan ik rug- en onderrugpijn verlichten?

Geef je rug de nodige rust, terwijl je toch probeert je dagelijkse activiteiten voort te zetten.

Het is aan te bevelen om activiteiten voort te zetten die haalbaar zijn ondanks de pijn, en langdurige bedrust te vermijden, tenzij bij extreme pijn. 

Langdurig in bed blijven kan leiden tot verzwakking van spieren en gewrichten, verergering van invaliditeit en complicaties bij revalidatie.

Het volhouden van activiteiten kan bijdragen aan:

  • Een sneller herstel na een periode van pijn,
  • Het verminderen van de kans op chronische lage rugpijn, en
  • Het verkorten van de periode van werkverzuim.
Lumbago dafalgan plus caffeine

Paracetamol kan worden gebruikt om pijn te verlichten.

En andere mogelijke behandelingen…

Medische behandelingen …

Dit kan de pijn, de ontsteking, de spiersamentrekking en de angst behandelen. De prioriteit is de pijn kalmeren, die erger kan worden als ze blijft voortduren. Paracetamol is het basisgeneesmiddel tegen de pijn. Het is wenselijk om het op vaste tijdstippen in te nemen (en niet af en toe), zoals door de arts is voorgeschreven die in het begin van de behandeling voor een korte periode een ontstekingsremmer kan toevoegen.

Kinesitherapie 

Kinesitherapie heeft een essentiële plaats bij de behandeling van rugpijn. De massages zorgen voor het opwarmen en het ontspannen van de spieren. Ze kunnen vanaf het begin van de behandeling worden uitgevoerd. Maar na een acute episode is het aangeraden om zes weken te wachten alvorens men opnieuw de buik- en lendenspieren verstevigt en start met de revalidatie van de lumbale mobiliteit.

Chirurgische ingreep

Als de andere behandelingen niet hebben geholpen, als een sterk invaliderende pijn blijft bestaan en in een beperkt aantal situaties, kan men chirurgie overwegen. Het gaat hier echter om een zware behandeling waarvan de doeltreffendheid niet altijd gegarandeerd is. Ze mag enkel als laatste toevlucht dienen.

Behandeling rugpijn

“Bijna de helft van de patiënten heeft af en toe recidieven.”

Hoe voorkom je een herval?

Het is onmogelijk om een herval te voorspellen. Ze zijn een normaal verschijnsel en wijzen niet noodzakelijk op verergering van bestaande wervelkolomaandoeningen of het ontstaan van een nieuwe aandoening.

Hoe kun je ze voorkomen?

Voldoende lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is gewoonlijk altijd te verkiezen boven stilzitten, op voorwaarde dat ze geen pijn veroorzaakt. Vermijd bij lendenpijn tijdelijk sporten die de rug belasten. Judo, worstelen, roeien, jogging en racketsporten (tennis, badminton enz.) bijvoorbeeld geven schokken aan de wervelkolom. Activiteiten zoals wandelen, zwemmen en fietsen (met een fiets die goed aan uw grootte is aangepast) zijn zachte sporten en daarom beter voor de rug.

Wees alert voor je gewicht

Hoewel overgewicht geen directe oorzaak is van lage rugpijn, kan het wel de symptomen verergeren bij mensen die er al last van hebben. Het is daarom aan te raden om uw gewicht in de gaten te houden, vooral als je regelmatig last heeft van terugkerende of chronische lage rugpijn.

Verander je dagelijkse gewoontes

De nuttigste aanpak lijkt te zijn om je slechte gewoonten te veranderen als het gaat om houdingen die schadelijk zijn voor de rug.

 

Walker BF, J Spinal Dosord 2000, 13: 205-217 Mieux vivre avec le mal de dos, 2008 Platzer W, Atlas de poche d’anatomie, tome 1, 2007, Ed. Flammarion Harmonet C, Prévenir et guérir le mal de dos, 2007, Ed. Odile Jacob www.institut-upsa-douleur.org Altman RD, Am J Manag Care 2010, 16: S41-S47 

Gewrichtsbanden en verstuikingen

Gewrichtsbanden en verstuikingen

Heb je ooit een verstuiking gehad? Dan weet je hoe pijnlijk het kan zijn. Leer meer over ligamenten en verstuikingen in dit artikel.

Dafalgan plus caffeine paracetamol

Legal

Dafalgan® is een geneesmiddel op basis van paracetamol. Niet langer dan 2 tot 3 dagen toedienen zonder medisch advies. Dafalgan® 500 mg is voorbehouden aan kinderen ouder dan 12 jaar en volwassenen. Dafalgan® Odis is voorbehouden voor volwassenen en adolescenten van meer dan 50 kg. Dafalgan® Forte is voorbehouden voor volwassenen en adolescenten van meer dan 50 kg. Dafalgan® Instant Forte is alleen voor volwassenen, adolescenten van meer dan 50 kg. Dafalgan® Instant 500 mg is alleen voor volwassenen, adolescenten en kinderen van meer dan 27 kg. Volwassenen en adolescenten vanaf 50 kg: maximaal 3 gram per dag bij zelfmedicatie. Dafalgan® Instant Junior is voor kinderen en jongeren tussen de 14 en 50 kg. Dafalgan® Pediatrie 30 mg/ml drank is voorbehouden voor kinderen tussen 4 kg en 50 kg. Respecteer nauwkeurig het doseersysteem tijdens toediening. Dafalgan® Pediatrie 80 mg zetpillen is voorbehouden voor kinderen van 5 tot 8 kg. Dafalgan® Pediatrie 150 mg zetpillen is voorbehouden voor kinderen van 8 tot 15 kg. Dafalgan® Pediatrie  300 mg zetpillen is voorbehouden voor kinderen van 15 tot 30 kg. Bij kinderen tot 50 kg, maximum 60mg/kg/24u. Geen langdurig gebruik zonder medisch advies.  Dafalgan Plus Caffeine. Geneesmiddel met paracetamol en cafeïne. In geval van pijn, geen gebruik langer dan 5 dagen, in geval van koorts geen gebruik van meer dan 3 dagen zonder medisch advies. Dafalgan Plus Caffeine is voorbehouden voor volwassenen en adolescenten van meer dan 50 kg en ouder dan 15 jaar. Vraag raad aan uw arts of apotheker. Lees aandachtig de bijsluiter. UPSA - BE23D066-0725