Je voorbereiden op een bezoek aan de dokter

Als je een afspraak bij de dokter inplant, of het nu voor jezelf of voor je kind is, zijn hier enkele suggesties om het meeste uit je afspraak te halen.

De arts heeft jouw medewerking nodig om zijn diagnose te stellen en je een persoonlijke behandeling voor te schrijven. Hoe meer je op jezelf let, hoe beter je de exacte kenmerken van je pijn zult kunnen beschrijven, hoe beter je arts zijn diagnose zal kunnen oriënteren en hoe gerichter hij aanvullende onderzoeken zal kunnen voorstellen (zoals bloedafname en radiografie).

pijnsymptomen

Wees altijd grondig en nauwkeurig bij het beschrijven van de pijn

Maak een lijst van je klachten

Het is belangrijk om geen enkel symptoom over het hoofd te zien wanneer je een arts bezoekt. Een effectieve manier om dit te voorkomen is door vooraf een gedetailleerde lijst te maken van alle symptomen die jij of je kind ervaart.

Hoe nauwkeuriger en vollediger je bent, hoe beter de diagnose zal zijn. Vermeld alle relevante details. 

Bij het beschrijven van je klachten, noteer aspecten zoals de duur, de intensiteit en wat de pijn lijkt te triggeren.

Detailleer ook de verschillende kenmerken van de klachten, zoals het begin (was de pijn plots begonnen of geleidelijk aan?), het patroon (met tussenpozen of continu?), en eventuele bijkomende symptomen zoals roodheid, zweten, enzovoorts.

Stel, je baby met een gewicht van 5 kg heeft koorts met de volgende symptomen:

  • Aanhoudende koorts voor meer dan 2 dagen (>38°C) 
  • Roodheid of een warm gevoel bij aanraking 
  • Gedragsveranderingen (verlies van eetlust, ongewoon huilen, enz.)

Door een arts deze gedetailleerde symptoomlijst te verstrekken, kan hij of zij je specifiek adviseren, bijvoorbeeld het gebruik van Dafalgan Pediatrie 30mg/ml als drinkbare oplossing voor een bepaalde duur, afgestemd op jouw specifieke situatie.

Voorbereiding doktersafspraak

Precieze locatie en intensiteit van de pijn

Een paar vragen om jezelf te stellen:

  • Is de pijn moeilijk te lokaliseren of juist zeer specifiek?
  • Begint het op een bepaalde plek en verspreidt het zich dan?
  • Verandert de pijn vaak van plaats?
  • Denk eraan om je pijn te kwantificeren
  • Vergeet niet om je pijn in een cijfer uit te drukken. Bijvoorbeeld op een schaal van 0 tot 10, hoe zou je jouw pijn in de afgelopen week beoordelen?
  • Ben je erg gevoelig voor pijn, of kun je pijn verdragen zonder terug te deinzen?

Je kunt bijvoorbeeld hoofdpijn ervaren die bij de slapen zit, met andere woorden, aan beide kanten van je hoofd. Deze milde tot matige pijn komt elke 2 tot 3 maanden voor en is van het acute type. Omdat je gevoelig bent voor pijn geef je dit een 6/10.

Met deze informatie kan de arts je bijvoorbeeld Dafalgan Plus Caffeine voorschrijven voor een periode die bij jou past.

Door je pijn nauwkeurig te beschrijven, help je jouw arts om jouw situatie grondig te begrijpen en zo weloverwogen keuzes te maken voor je behandeling.

Andere artikels

Koorts bij kinderen en baby's

Wat is koorts? Is het gevaarlijk? Ontdek alle antwoorden op je vragen in dit artikel.

Hoofdpijn en migraine

Heb je last van spanningshoofdpijn? Ontdek de mogelijke oorzaken en oplossingen in dit artikel.

Paracetamol

Paracetamol wordt vaak gebruikt voor de symptomatische behandeling van pijn en koorts, vooral bij kinderen en ouderen.

Legal

Dafalgan® is een geneesmiddel op basis van paracetamol. Niet langer dan 2 tot 3 dagen toedienen zonder medisch advies. Dafalgan® 500 mg is voorbehouden aan kinderen ouder dan 12 jaar en volwassenen. Dafalgan® Odis is voorbehouden voor volwassenen en adolescenten van meer dan 50 kg. Dafalgan® Forte is voorbehouden voor volwassenen en adolescenten van meer dan 50 kg. Dafalgan® Instant Forte is alleen voor volwassenen, adolescenten van meer dan 50 kg. Dafalgan® Instant 500 mg is alleen voor volwassenen, adolescenten en kinderen van meer dan 27 kg. Volwassenen en adolescenten vanaf 50 kg: maximaal 3 gram per dag bij zelfmedicatie. Dafalgan® Instant Junior is voor kinderen en jongeren tussen de 14 en 50 kg. Dafalgan® Pediatrie 30 mg/ml drank is voorbehouden voor kinderen tussen 4 kg en 50 kg. Respecteer nauwkeurig het doseersysteem tijdens toediening. Dafalgan® Pediatrie 80 mg zetpillen is voorbehouden voor kinderen van 5 tot 8 kg. Dafalgan® Pediatrie 150 mg zetpillen is voorbehouden voor kinderen van 8 tot 15 kg. Dafalgan® Pediatrie  300 mg zetpillen is voorbehouden voor kinderen van 15 tot 30 kg. Bij kinderen tot 50 kg, maximum 60mg/kg/24u. Geen langdurig gebruik zonder medisch advies.  Dafalgan Plus Caffeine. Geneesmiddel met paracetamol en cafeïne. In geval van pijn, geen gebruik langer dan 5 dagen, in geval van koorts geen gebruik van meer dan 3 dagen zonder medisch advies. Dafalgan Plus Caffeine is voorbehouden voor volwassenen en adolescenten van meer dan 50 kg en ouder dan 15 jaar. Vraag raad aan uw arts of apotheker. Lees aandachtig de bijsluiter. UPSA - BE23D066-0725