Koorts bij kinderen en baby's

De thermometer geeft 38°C aan en er heerst paniek in huis! Maar koorts is op zich niet gevaarlijk. Meestal is het de reactie van ons lichaam op een infectie veroorzaakt door een bacterie of een virus. 

Ontdek hieronder wat koorts is, hoe je koorts op een betrouwbare manier kunt meten, wat de mogelijke oorzaken zijn, onze geneesmiddelen en advies over hoe je je kind snel verlichting kunt geven.

Inhoud artikel

Koorts bij kinderen en babies

De temperatuur aan het einde van de dag en 's avonds is meestal hoger dan 's ochtends.

Vanaf welke temperatuur heeft je kind koorts?

Onze ideale lichaamstemperatuur bedraagt 37°C. Wanneer je baby of je kind koorts heeft, hangt af van de manier waarop je de koorts meet: rectaal, oraal of onder de oksel.

MetingKind (°C)
Oraal37,5
Rectaal38
Onder de oksel37,2

De temperatuur aan het einde van de dag en 's avonds is meestal hoger dan 's ochtends.

Hoe meet je koorts?

  • De meest betrouwbare manier om koorts te meten bij baby’s en kleine kinderen is via het poepgaatje met een digitale thermometer. 
  • Bij grotere kinderen is dat in de mond, onder de tong.
  • Oorthermometers meten de temperatuur van het trommelvlies. Voor een betrouwbare meting moet de thermometer goed naar het trommelvlies gericht zijn. Maak de gehoorgang eerst proper zodat het trommelvlies toegankelijk is.
Wanneer koorts temperatuur
koorts reactie lichaam

“Koorts is meestal een reactie van het lichaam op een infectie met een bacterie of een virus.”

Wat is koorts?

Koorts is meestal een reactie van het lichaam op een infectie met een bacterie of een virus. Koorts kan bijvoorbeeld optreden bij een kinderziekte of na een vaccinatie.

Een longontsteking is dikwijls een bacteriële infectie, terwijl de griep een virale infectie is.

Koorts is dus een signaal van het lichaam, niet de ziekte zelf. Daarom is het belangrijk om goed te kijken hoe jouw kind zich gedraagt, hoe het eruitziet en of er misschien nog andere symptomen zijn. Je moet je er ook van bewust zijn dat de mate van koorts weinig zegt over de ernst van de ziekte. De duur evenmin.

Koorts gevaarlijk

“Koorts op zich is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen.”

Is koorts gevaarlijk?

Koorts op zich is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. Kan het lichaam de warmte kwijt (zie onze extra tips), dan stijgt de temperatuur zelden boven de 41°C. Er wordt best extra aandacht besteed wanneer je baby jonger is dan 6 maanden en zijn lichaamstemperatuur zich boven de 38°C bevindt. Je kan dan best het zekere voor het onzekere nemen en de huisarts raadplegen.

Hoe zit het met stuiptrekkingen?

Een kleine groep kinderen (2-5%) kan koortsstuipen ervaren. Deze komen meestal voor bij kinderen van 6 maanden tot 6 jaar en zijn vaker bij jongens dan bij meisjes. De trigger is de snelheid van de temperatuurstijging of -daling, niet het niveau of de duur. Een aanval duurt niet langer dan 15 minuten en is vaak korter. Het lichaam verstijft dan, de armen en benen gaan trillen, en het kind raakt buiten bewustzijn. Tijdens de aanval kan het kind urine of ontlasting verliezen of braken. Probeer niet tussenbeide te komen, behalve om verwondingen te voorkomen.

Oorzaken van koorts bij kinderen

Oorzaken van koorts

Kinderziekten worden veroorzaakt door bacteriën of virussen.

Hoe lang duurt koorts?

Gewoonlijk enkele dagen. Slechts de helft van de kinderen heeft na 3 dagen nog koorts.

Duurt de koorts nog langer, dan zegt dit niets over de ziekte zelf. Blijf altijd aandacht hebben voor ziekteverschijnselen en hou in het oog hoe uw kind zich gedraagt. Ook als u al naar de dokter bent geweest.

Hoe behandel je koorts?

Paracetamol tegen koorts

Bij kinderen kunnen geneesmiddelen op basis van paracetamol worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld Dafalgan® Pediatrie siroop 30 mg/ml.

Wanneer de koorts niet te hoog en niet te storend is, wordt er aangeraden om eerst een beroep te doen op niet-medicamenteuze middelen vooraleer men een geneesmiddel gaat toedienen tegen pijn en koorts.

Hou zeker rekening met het volgende:

  • Volg altijd de aanbevolen dosis en respecteer de aanbevolen tijd tussen twee dosissen.
  • Geef bij voorkeur niet verschillende koortswerende middelen, zoals paracetamol en ibuprofen, samen of na elkaar.
  • Hou bij het geven van een dosis rekening met het gewicht van het kind, niet de leeftijd.
Tips behandelen koorts

"Opgelet! Een koud bad kan de koorts verhogen."

Extra tips bij het bestrijden van koorts

Laat je kind extra drinken of geef het een waterijsje

Door de koorts en het zweten verliest je kind veel vocht, dus dat breng je best terug op peil.

Eten is minder belangrijk

daar hoef je niet op aan te dringen. Geef je toch voedsel, zorg er dan voor dat het makkelijk verteerbaar is.

Laat je kind dunne kleding dragen die losjes rond het lichaam zit

De bedoeling is dat zijn temperatuur daalt. In bed is een lakentje voldoende. Is je kind echt van de rillen van de kou, dan kan je hem tijdelijk toedekken.

Geef je kind geen afkoelend bad

De temperatuur van het water en van het kind moet gemeten worden om een verschil van meer dan 2°C te vermijden. Als het water te koud is, zullen de bloedvaten van de huid automatisch sluiten en zo blijft de warmte in het lichaam. Als het kind ook rilt, zal de koorts eerder stijgen dan dalen. Leg ook geen koude of natte doek op de huid van het kind om af te koelen.

Controleer de kamertemperatuur

Een kamertemperatuur tussen de 18°C en 20°C is meer dan voldoende.

Doktersbezoek voorbereiden

Hoe bereid je je voor op een bezoek aan de dokter?

Wanneer je je voorbereidt op een doktersbezoek, of het nu voor jezelf of je kind is, is het van belang om goed te weten welke stappen je moet volgen. Dit helpt om het bezoek zo effectief mogelijk te maken en bevordert de behandeling.

Dafalgan kinderparacetamol zetpillen

Legal

Dafalgan® is een geneesmiddel op basis van paracetamol. Niet langer dan 2 tot 3 dagen toedienen zonder medisch advies. Dafalgan® 500 mg is voorbehouden aan kinderen ouder dan 12 jaar en volwassenen. Dafalgan® Odis is voorbehouden voor volwassenen en adolescenten van meer dan 50 kg. Dafalgan® Forte is voorbehouden voor volwassenen en adolescenten van meer dan 50 kg. Dafalgan® Instant Forte is alleen voor volwassenen, adolescenten van meer dan 50 kg. Dafalgan® Instant 500 mg is alleen voor volwassenen, adolescenten en kinderen van meer dan 27 kg. Volwassenen en adolescenten vanaf 50 kg: maximaal 3 gram per dag bij zelfmedicatie. Dafalgan® Instant Junior is voor kinderen en jongeren tussen de 14 en 50 kg. Dafalgan® Pediatrie 30 mg/ml drank is voorbehouden voor kinderen tussen 4 kg en 50 kg. Respecteer nauwkeurig het doseersysteem tijdens toediening. Dafalgan® Pediatrie 80 mg zetpillen is voorbehouden voor kinderen van 5 tot 8 kg. Dafalgan® Pediatrie 150 mg zetpillen is voorbehouden voor kinderen van 8 tot 15 kg. Dafalgan® Pediatrie  300 mg zetpillen is voorbehouden voor kinderen van 15 tot 30 kg. Bij kinderen tot 50 kg, maximum 60mg/kg/24u. Geen langdurig gebruik zonder medisch advies.  Dafalgan Plus Caffeine. Geneesmiddel met paracetamol en cafeïne. In geval van pijn, geen gebruik langer dan 5 dagen, in geval van koorts geen gebruik van meer dan 3 dagen zonder medisch advies. Dafalgan Plus Caffeine is voorbehouden voor volwassenen en adolescenten van meer dan 50 kg en ouder dan 15 jaar. Vraag raad aan uw arts of apotheker. Lees aandachtig de bijsluiter. UPSA - BE23D066-0725