Paracetamol

Paracetamol is de eerste keuze voor alle behandelingen. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering voor volwassenen en kinderen te respecteren.

Inhoud artikel

generieke dafalgan paracetamol

"Paracetamol dient als middel tegen pijn en koorts."

Wanneer moet ik paracetamol nemen?

Paracetamol wordt vaak gebruikt voor de behandeling van pijn en koorts, in het bijzonder bij kinderen en bejaarden. Het oefent echter aan de therapeutische dosis geen ontstekingsremmende werking uit.

Paracetamol is gekend voor zijn goede tolerantie. Het veroorzaakt immers weinig of geen irritatie van het spijsverteringskanaal. Het is een geneesmiddel met een goede risico-baten verhouding en het gebruik ervan is toegelaten tijdens de zwangerschap en de borstvoeding.

Aanbevolen dosering

"De belangrijkste voorzorgsmaatregel is het vermijden van een overdosis, die giftig kan zijn voor de lever.”

Een belangrijke voorzorgsmaatregel

Aanbevolen dosering

Er is een belangrijke voorzorgsmaatregel geldig voor alle patiënten, namelijk de maximale dosis van 3g per dag bij volwassenen en van 40 mg/kg per dag bij kinderen niet overschrijden om geen toxische concentraties van het geneesmiddel in het bloed te bereiken die gevaarlijk zijn voor de lever. (Bij hevige pijn mag men gaan tot 4 g per dag gedurende maximaal 4 weken bij volwassenen of 60 mg/kg per dag bij kinderen).

De aanbevolen tijd tussen 2 innamen: 

  • bij volwassenen moet men 4 uur wachten na een inname van 500 mg en 6 uur na de inname van een gram; 
  • bij kinderen moeten de doses over een periode van 24 uur worden verdeeld, wat neerkomt op een inname van 10 mg/kg elke 6 uur.

 

Boccard E et al, 2006, Institut UPSA de la douleur.

Andere artikels

Koorts

Ontdek hier wat koorts is, wat de mogelijke oorzaken zijn, maar ook onze geneesmiddelen en advies over hoe je koorts snel kunt verlichten.

Hoofdpijn en migraine

Heb je last van spanningshoofdpijn? Ontdek de mogelijke oorzaken en oplossingen in dit artikel.

Rugpijn en lendenpijn

Wat is lage rugpijn en hoe kan je deze verlichten?

Veelgestelde vragen

Per definitie is een filmomhulde tablet een tablet waarvan de coating het slikken vergemakkelijkt, wat niet noodzakelijk het geval is bij niet-filmomhulde tabletten.

Een filmomhulde tablet verbergt ook de smaak van paracetamol, waardoor het makkelijker is voor patiënten om in te nemen.

Dafalgan biedt een uitgebreid assortiment aan geneesmiddelen die voldoen aan de behoeften van elke patiënt. Het werkzame bestanddeel van Dafalgan is paracetamol, aangewezen voor de verlichting pijn en koorts.

Bovendien heeft elke galenische vorm die Dafalgan aanbiedt unieke specificaties die aangepast zijn voor elke situatie.

Dafalgan Forte 1g heeft voor volwassenen een assortiment van bruistabletten, droge tabletten en granulaat in zakjes :

 BruistablettenDroge tablettenGranulaat in zakjes
(Instant)
GebruikOplossen in een glas
water
Om door te slikken met
een glas water
In te nemen zonder
water
Werking20 minuten45 minuten30 tot 60 minuten
SmaakCitrussmaakGeen smaakRode vruchtensmaak

Volg deze aanbevelingen voor een veilig en effectief gebruik van Dafalgan Forte 1g:

  • Minimaal lichaamsgewicht van 50kg
  • Minimaal 4 uur wachten tussen twee doseringen
  • Niet meer dan 4 doseringen per 24 uur nemen
  • Niet meer dan 1 tablet per keer innemen

 

Legal

Dafalgan® is een geneesmiddel op basis van paracetamol. Niet langer dan 2 tot 3 dagen toedienen zonder medisch advies. Dafalgan® 500 mg is voorbehouden aan kinderen ouder dan 12 jaar en volwassenen. Dafalgan® Odis is voorbehouden voor volwassenen en adolescenten van meer dan 50 kg. Dafalgan® Forte is voorbehouden voor volwassenen en adolescenten van meer dan 50 kg. Dafalgan® Instant Forte is alleen voor volwassenen, adolescenten van meer dan 50 kg. Dafalgan® Instant 500 mg is alleen voor volwassenen, adolescenten en kinderen van meer dan 27 kg. Volwassenen en adolescenten vanaf 50 kg: maximaal 3 gram per dag bij zelfmedicatie. Dafalgan® Instant Junior is voor kinderen en jongeren tussen de 14 en 50 kg. Dafalgan® Pediatrie 30 mg/ml drank is voorbehouden voor kinderen tussen 4 kg en 50 kg. Respecteer nauwkeurig het doseersysteem tijdens toediening. Dafalgan® Pediatrie 80 mg zetpillen is voorbehouden voor kinderen van 5 tot 8 kg. Dafalgan® Pediatrie 150 mg zetpillen is voorbehouden voor kinderen van 8 tot 15 kg. Dafalgan® Pediatrie  300 mg zetpillen is voorbehouden voor kinderen van 15 tot 30 kg. Bij kinderen tot 50 kg, maximum 60mg/kg/24u. Geen langdurig gebruik zonder medisch advies.  Dafalgan Plus Caffeine. Geneesmiddel met paracetamol en cafeïne. In geval van pijn, geen gebruik langer dan 5 dagen, in geval van koorts geen gebruik van meer dan 3 dagen zonder medisch advies. Dafalgan Plus Caffeine is voorbehouden voor volwassenen en adolescenten van meer dan 50 kg en ouder dan 15 jaar. Vraag raad aan uw arts of apotheker. Lees aandachtig de bijsluiter. UPSA - BE23D066-0725