Zelfmedicatie

Wanneer je ervoor kiest om jezelf te behandelen door medicatie te nemen die zonder voorschrift te verkijgen is.

Wat moet ik doen bij het optreden van pijn? En hoe moet ik deze behandelen? 

Ontdek in dit artikel wat je kunt doen bij het nemen van medicatie zonder voorschrift.

Zelfmedicatie

Wat te doen bij pijn?

Wanneer je pijn voelt, is het belangrijk om de symptomen die je ervaart en de symptomen die ermee gepaard gaan te begrijpen en te identificeren. Analyseer zorgvuldig wat je voelt en waar de bron van je pijn vandaan komt.

Dit zal je helpen om de beste aanpak te vinden om je pijn te verlichten en te behandelen. Als je pijn langer dan enkele dagen aanhoudt, kun je het beste naar je arts of apotheker gaan voor een diagnose.

Oorzaken van pijn en koorts

Als de pijn aanhoudt of verergert, is het noodzakelijk om een arts te raadplegen!

Hoe behandel je pijn?

Zodra je je symptomen hebt vastgesteld, kun je je pijn behandelen met vrij verkrijgbare medicijnen zoals paracetamol, acetylsalicylzuur of ontstekingsremmers, en dit in overleg met je arts of apotheker.

Als je zelfmedicatie gebruikt, is het van cruciaal belang om een apotheker te raadplegen en/of de bijsluiter zorgvuldig te lezen, zodat je het juiste geneesmiddel voor je symptomen kunt kiezen. Maar ook dat je kunt nagaan of er geen contra-indicaties zijn, waardoor je het risico op wisselwerkingen met je gebruikelijke medicijnen kunt vermijden.

Gebruik van medicijnen

Verantwoord gebruik van medicijnen

Volg bij zelfmedicatie altijd de aanbevolen doseringen en maximale gebruiksduur. In geval van twijfel, aarzel dan niet om een arts of apotheker te raadplegen.

Pas op voor langdurige zelfmedicatie

Het is belangrijk te weten wanneer je een arts moet raadplegen. Als je symptomen aanhouden of verergeren, is het verstandig een arts te raadplegen die je situatie grondig kan beoordelen en een geschikte behandeling kan adviseren.

Zelfmedicatie dient voorzichtig te gebeuren en slechts voor een strikt beperkte tijd, absoluut niet langer dan enkele dagen (maximaal 3 dagen).

Paracetamol is een geneesmiddel dat is aangewezen bij koorts en lichte tot matige pijn, zoals:
hoofdpijn, migraine1, lage rugpijn, spierpijn of artrose2.

Het actieve ingrediënt in Dafalgan is paracetamol. Het exacte werkingsmechanisme van paracetamol is nog niet volledig duidelijk, maar de werking verschilt met dat van ontstekingsremmende geneesmiddelen. Paracetamol wordt over het algemeen goed verdragen, maar blijft een geneesmiddel. Het veroorzaakt weinig tot geen irritatie van het maag-darmkanaal. Het mag gebruikt worden tijdens de zwangerschap en bij het geven van borstvoeding. De belangrijkste voorzorgsmaatregel is het vermijden van overdosering, die giftig is voor de lever. 

Het is daarom belangrijk om enkele basisregels te volgen voor de maximale dosis en de tijd die je moet wachten tussen twee innames.

Dafalgan biedt een volledig gamma aan die geschikt is voor alle leeftijden. Het is beschikbaar in de vorm van: zetpillen en siroop voor kinderen, bruistabletten, smelttabletten (orodispergeerbaar) en droge tabletten voor volwassenen en tieners.

1 BCIF | Antimigrainemiddelen 
2 BCIF | Paracetamol 

 

Redenen om Dafalgan niet in te nemen :

  • Als je allergisch bent voor paracetamol of voor een van de andere bestanddelen van dit geneesmiddel.
  • Als je fructose-intolerant bent, neem dan geen bruistabletten. Er is geen probleem met de inname van droge tabletten.
  • Als je lijdt aan fenylketonurie, neem dan geen bruistabletten die aspartaam (E951) bevatten. Er is geen probleem met de inname van droge tabletten.

Vraag advies aan je arts of apotheker voordat je een geneesmiddel inneemt. Deze lijst is niet volledig, er kunnen andere effecten optreden. Voor meer informatie, raadpleeg de bijsluiter van het product.

Dafalgan biedt een uitgebreid assortiment aan geneesmiddelen die voldoen aan de behoeften van elke patiënt. Het werkzame bestanddeel van Dafalgan is paracetamol, aangewezen voor de verlichting pijn en koorts.

Bovendien heeft elke galenische vorm die Dafalgan aanbiedt unieke specificaties die aangepast zijn voor elke situatie.

Dafalgan Forte 1g heeft voor volwassenen een assortiment van bruistabletten, droge tabletten en granulaat in zakjes :

 BruistablettenDroge tablettenGranulaat in zakjes
(Instant)
GebruikOplossen in een glas
water
Om door te slikken met
een glas water
In te nemen zonder
water
Werking20 minuten45 minuten30 tot 60 minuten
SmaakCitrussmaakGeen smaakRode vruchtensmaak

Volg deze aanbevelingen voor een veilig en effectief gebruik van Dafalgan Forte 1g:

  • Minimaal lichaamsgewicht van 50kg
  • Minimaal 4 uur wachten tussen twee doseringen
  • Niet meer dan 4 doseringen per 24 uur nemen
  • Niet meer dan 1 tablet per keer innemen

 

Herinnering:

Geneesmiddelen die zonder voorschrift verkrijgbaar zijn kan je nu ook op het internet kopen. Dit enkel op erkende Belgische apotheeksites waar de verkoop gereguleerd en gecontroleerd wordt door de apotheker. Op andere sites is dit niet altijd het geval en kan de kwaliteit van het geneesmiddel niet worden gegarandeerd.

Andere artikels

Koorts

Ontdek hier wat koorts is, wat de mogelijke oorzaken zijn, maar ook onze geneesmiddelen en advies over hoe je koorts snel kunt verlichten.

Tandpijn

Wat veroorzaakt tandpijn en hoe kan je de pijn verlichten?

Artrose

Ontdek onze adviezen en oplossingen voor het verlichten van pijn die gepaard gaat met artrose.

 

Legal

Dafalgan® is een geneesmiddel op basis van paracetamol. Niet langer dan 2 tot 3 dagen toedienen zonder medisch advies. Dafalgan® 500 mg is voorbehouden aan kinderen ouder dan 12 jaar en volwassenen. Dafalgan® Odis is voorbehouden voor volwassenen en adolescenten van meer dan 50 kg. Dafalgan® Forte is voorbehouden voor volwassenen en adolescenten van meer dan 50 kg. Dafalgan® Instant Forte is alleen voor volwassenen, adolescenten van meer dan 50 kg. Dafalgan® Instant 500 mg is alleen voor volwassenen, adolescenten en kinderen van meer dan 27 kg. Volwassenen en adolescenten vanaf 50 kg: maximaal 3 gram per dag bij zelfmedicatie. Dafalgan® Instant Junior is voor kinderen en jongeren tussen de 14 en 50 kg. Dafalgan® Pediatrie 30 mg/ml drank is voorbehouden voor kinderen tussen 4 kg en 50 kg. Respecteer nauwkeurig het doseersysteem tijdens toediening. Dafalgan® Pediatrie 80 mg zetpillen is voorbehouden voor kinderen van 5 tot 8 kg. Dafalgan® Pediatrie 150 mg zetpillen is voorbehouden voor kinderen van 8 tot 15 kg. Dafalgan® Pediatrie  300 mg zetpillen is voorbehouden voor kinderen van 15 tot 30 kg. Bij kinderen tot 50 kg, maximum 60mg/kg/24u. Geen langdurig gebruik zonder medisch advies.  Dafalgan Plus Caffeine. Geneesmiddel met paracetamol en cafeïne. In geval van pijn, geen gebruik langer dan 5 dagen, in geval van koorts geen gebruik van meer dan 3 dagen zonder medisch advies. Dafalgan Plus Caffeine is voorbehouden voor volwassenen en adolescenten van meer dan 50 kg en ouder dan 15 jaar. Vraag raad aan uw arts of apotheker. Lees aandachtig de bijsluiter. UPSA - BE23D066-0725