Artrose

Artrose is een chronische degeneratieve ziekte van het gewrichtskraakbeen die naarmate ze evolueert, veranderingen van alle gewrichtsstructuren veroorzaakt.

Ontdek onze adviezen en oplossingen voor het verlichten van pijn die gepaard gaat met artrose.

Inhoud artikel

Artrose, Dafalgan Forte paracetamol

“We genezen niet van artrose maar we kunnen ze onder controle houden”

Hoe kan artrose worden behandeld?

Uw arts zal u een meervoudige aanpak voorstellen

Artrose is onomkeerbaar, momenteel kunnen we ze niet genezen, behalve met een operatie waarbij het gewricht wordt vervangen (heup-, knieprothese) die onmiddellijk en duidelijk verbetering geeft maar wel een grote operatie vereist.

Alle behandelingsinspanningen zullen dus op twee zaken geconcentreerd worden:

  • De beweeglijkheid van het gewricht behouden,
  • en de pijn controleren.

De arts beschikt vooral over oplossingen om de pijn en de stijfheid te verlichten met behulp van geneesmiddelen. De referentiebehandeling is paracetamol omwille van zijn gunstige verhouding doeltreffendheid/tolerantie.

Het is belangrijk om paracetamol regelmatig in te nemen, zonder te wachten tot de pijn opnieuw optreedt. De inname op vaste tijdstippen (met minstens 4 uur tussen als de dosis 500 mg bedraagt en 6 uur als de dosis 1 g per inname bedraagt) zorgen voor een betere controle van de pijn.

Behandeling artrose

“Kinesitherapeut is zeer effectief om de progressie van artrose te vertragen.”

Is het mogelijk om de evolutie van artrose te vertragen?

Hoewel artrose onomkeerbaar is, is het mogelijk om de evolutie ervan te vertragen door eenvoudige oefeningen te doen en overbelasting van je gewrichten te vermijden.

Hier zijn een paar tips:

  • In de praktijk mogen we een gewricht niet forceren als de pijn te hevig is, vooral niet tijdens ontstekingsopstoten. Spaar uw gewricht door het enkele minuten te laten rusten. En, blijf bewegen. Wandelen is uitstekend voor de enkel, de knie en de heup.
  • Om de soepelheid van het gewricht en de omvang van de bewegingen te behouden, bestaan er eenvoudige, pijnloze en efficiënte oefeningen.
  • Onder leiding van een kinesitherapeut kunnen meermaals per week uitrekkingen en spieroefeningen worden uitgevoerd.
  • Zwemmen en fietsen worden ook aangeraden want ze verminderen het gewicht van het lichaam op de gewrichten tijdens hun beweging.
  • Warmte in alle mogelijke vormen verlicht de pijn.

 

Goldring MB et al, J Cell Physiol 2007, 213: 626-634 Harrison 2006, Ed. Flammarion Wikman A et al, PLoS One 2011 Apr 29, 6: e18952 Valat, J.P. Anti-inflammatoires non stéroïdiens versus antalgiques dans l’arthrose. Rhumatologie 2002; 54 (6): 9-15 Marre, J.P., EULAR 2004, Nouvelles recommandations sur la coxarthrose: des preuves à la pratique. Journal de Rhumatologie, Juin 2004; 132: 3-6 Fautrel, B. Retentissement fonctionnel de l’arthrose: résultats d’une enquête nationale effectuée auprès de 10000 patients consultant pour l’arthrose. Rev Rhum 2005; 72: 404-410

Spanningshoofdpijn

Hoofdpijn en migraine

In dit artikel richten we ons op een veelvoorkomende vorm van hoofdpijn, namelijk spanningshoofdpijn.

Dafalgan forte 1g paracetamol

Legal

Dafalgan® is een geneesmiddel op basis van paracetamol. Niet langer dan 2 tot 3 dagen toedienen zonder medisch advies. Dafalgan® 500 mg is voorbehouden aan kinderen ouder dan 12 jaar en volwassenen. Dafalgan® Odis is voorbehouden voor volwassenen en adolescenten van meer dan 50 kg. Dafalgan® Forte is voorbehouden voor volwassenen en adolescenten van meer dan 50 kg. Dafalgan® Instant Forte is alleen voor volwassenen, adolescenten van meer dan 50 kg. Dafalgan® Instant 500 mg is alleen voor volwassenen, adolescenten en kinderen van meer dan 27 kg. Volwassenen en adolescenten vanaf 50 kg: maximaal 3 gram per dag bij zelfmedicatie. Dafalgan® Instant Junior is voor kinderen en jongeren tussen de 14 en 50 kg. Dafalgan® Pediatrie 30 mg/ml drank is voorbehouden voor kinderen tussen 4 kg en 50 kg. Respecteer nauwkeurig het doseersysteem tijdens toediening. Dafalgan® Pediatrie 80 mg zetpillen is voorbehouden voor kinderen van 5 tot 8 kg. Dafalgan® Pediatrie 150 mg zetpillen is voorbehouden voor kinderen van 8 tot 15 kg. Dafalgan® Pediatrie  300 mg zetpillen is voorbehouden voor kinderen van 15 tot 30 kg. Bij kinderen tot 50 kg, maximum 60mg/kg/24u. Geen langdurig gebruik zonder medisch advies.  Dafalgan Plus Caffeine. Geneesmiddel met paracetamol en cafeïne. In geval van pijn, geen gebruik langer dan 5 dagen, in geval van koorts geen gebruik van meer dan 3 dagen zonder medisch advies. Dafalgan Plus Caffeine is voorbehouden voor volwassenen en adolescenten van meer dan 50 kg en ouder dan 15 jaar. Vraag raad aan uw arts of apotheker. Lees aandachtig de bijsluiter. UPSA - BE23D066-0725