Pijnstillers

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft de belangrijkste pijnstillende geneesmiddelen in drie klassen gerangschikt.

Inhoud artikel

generieke dafalgan paracetamol

"Dafalgan is een pijnstiller van niveau 1".

De verschillende niveaus

Niveau 1

De pijnstillende geneesmiddelen van niveau 1 worden gebruikt voor de meeste pijnlijke situaties met een lichte tot matige pijn. Hiertoe behoren 

  • paracetamol
  • acetylsalicylzuur 
  • niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSAID) 

Sommige zijn zonder voorschrift te verkrijgen, wat niet betekent dat ze geen bijwerkingen hebben.

Niveau 2

De pijnstillende substanties van niveau 2 worden voorgeschreven bij matige tot ernstige pijn of wanneer de pijn onvoldoende wordt verlicht door pijnstillers van Niveau 1. 

Hiertoe behoren de moleculen die verwant zijn aan morfine, zoals codeïne. Deze zijn enkel op voorschrift te verkrijgen. Ze kunnen geasocieerd zijn met paracetamol of met acetylsalicylzuur.

Niveau 3

De geneesmiddelen van niveau 3 zijn bestemd voor intense pijn die niet verdwijnt met de andere pijnstillers. In deze klasse vinden we morfine en andere opiumderivaten die een kalmerende en pijnstillende werking hebben maar ook afhankelijkheid kunnen veroorzaken als ze slecht worden gebruikt.

Aanbevolen dosering paracetamol

"De belangrijkste voorzorgsmaatregel is om de maximale dosis niet te overschrijden, want die kan gevaarlijk zijn voor de lever.”

Paracetamol: pijnstiller van niveau 1

Paracetamol wordt vaak gebruikt voor de behandeling van pijn en koorts, in het bijzonder bij kinderen en bejaarden. Het oefent echter aan de therapeutische dosis geen ontstekingsremmende werking uit.

Paracetamol is gekend voor zijn goede tolerantie. Het veroorzaakt immers weinig of geen irritatie van het spijsverteringskanaal. Het is een geneesmiddel met een goede risico-baten verhouding en het gebruik ervan is toegelaten tijdens de zwangerschap en de borstvoeding.

Aanbevolen dosering

Er is een belangrijke voorzorgsmaatregel geldig voor alle patiënten, namelijk de maximale dosis van 3g per dag bij volwassenen en van 40 mg/kg per dag bij kinderen niet overschrijden om geen toxische concentraties van het geneesmiddel in het bloed te bereiken die gevaarlijk zijn voor de lever.

(Bij hevige pijn mag men gaan tot 4 g per dag gedurende maximaal 4 weken bij volwassenen of 60 mg/kg per dag bij kinderen).

De aanbevolen tijd tussen 2 innamen: 

  • bij volwassenen moet men 4 uur wachten na een inname van 500 mg en 6 uur na de inname van een gram; 
  • bij kinderen moeten de doses over een periode van 24 uur worden verdeeld, wat neerkomt op een inname van 10 mg/kg elke 6 uur.

De andere voorzorgsmaatregelen hebben betrekking op bijzondere patiënten. U kunt ze in de bijsluiter van het geneesmiddel terugvinden.

 

Boccard E et al, 2006, Institut UPSA de la douleur.

Andere artikels

Hoofdpijn en migraine

Heb je last van spanningshoofdpijn? Ontdek de mogelijke oorzaken en oplossingen in dit artikel.

Tandpijn

Wat veroorzaakt tandpijn en hoe kan je de pijn verlichten?

 

Ligamenten en verstuikingen

Ontdek onze tips om de pijn te verlichten en getroffen gewrichten te beschermen.

Veel gestelde vragen

Dafalgan heeft een breed gamma aan geneesmiddelen, elk met hun eigen werkingssnelheid:

  • Zoek je snelle pijnverlichting? Dafalgan Forte 1g bruistabletten werken twee keer sneller dan droge tabletten en geven al binnen 20 minuten1 verlichting. Voor patiënten met acute pijn biedt deze bruistablet snelle en effectieve verlichting.
  • Voor wie de voorkeur geeft aan traditionele (droge) tabletten, zijn er de Dafalgan Forte 1g droge tabletten. Ze bieden verlichting binnen 45 minuten1. Deze optie is geschikt voor degenen die op zoek zijn naar een effectief pijnstillend effect2 en die de voorkeur geven aan een meer traditionele, dunne, gecoate tabletvorm die gemakkelijk door te slikken is.
  • Onderweg of geen water bij de hand om een tablet in te nemen? Dan is Dafalgan Instant Forte 1g granulaat in zakjes de oplossing. Deze lossen snel op en beginnen binnen 30 tot 60 minuten3 te werken. Dafalgan Instant Forte 1g is geschikt voor mensen onderweg of die niet gemakkelijk toegang hebben tot water om een tablet in te nemen.

1 Gemiddelde tijd om het effect waar te nemen
2 Nielsen J-C. et al; « A comparison of the hypoalgesic effect of paracetamol in slow-release and plain tablets on laser induced pain ». Br. J. Clin. Pharmacol. 31, 267-270; 1991
3 Maximale plasmapiek

Per definitie is een filmomhulde tablet een tablet waarvan de coating het slikken vergemakkelijkt, wat niet noodzakelijk het geval is bij niet-filmomhulde tabletten.

Een filmomhulde tablet verbergt ook de smaak van paracetamol, waardoor het makkelijker is voor patiënten om in te nemen.

Legal

Dafalgan® is een geneesmiddel op basis van paracetamol. Niet langer dan 2 tot 3 dagen toedienen zonder medisch advies. Dafalgan® 500 mg is voorbehouden aan kinderen ouder dan 12 jaar en volwassenen. Dafalgan® Odis is voorbehouden voor volwassenen en adolescenten van meer dan 50 kg. Dafalgan® Forte is voorbehouden voor volwassenen en adolescenten van meer dan 50 kg. Dafalgan® Instant Forte is alleen voor volwassenen, adolescenten van meer dan 50 kg. Dafalgan® Instant 500 mg is alleen voor volwassenen, adolescenten en kinderen van meer dan 27 kg. Volwassenen en adolescenten vanaf 50 kg: maximaal 3 gram per dag bij zelfmedicatie. Dafalgan® Instant Junior is voor kinderen en jongeren tussen de 14 en 50 kg. Dafalgan® Pediatrie 30 mg/ml drank is voorbehouden voor kinderen tussen 4 kg en 50 kg. Respecteer nauwkeurig het doseersysteem tijdens toediening. Dafalgan® Pediatrie 80 mg zetpillen is voorbehouden voor kinderen van 5 tot 8 kg. Dafalgan® Pediatrie 150 mg zetpillen is voorbehouden voor kinderen van 8 tot 15 kg. Dafalgan® Pediatrie  300 mg zetpillen is voorbehouden voor kinderen van 15 tot 30 kg. Bij kinderen tot 50 kg, maximum 60mg/kg/24u. Geen langdurig gebruik zonder medisch advies.  Dafalgan Plus Caffeine. Geneesmiddel met paracetamol en cafeïne. In geval van pijn, geen gebruik langer dan 5 dagen, in geval van koorts geen gebruik van meer dan 3 dagen zonder medisch advies. Dafalgan Plus Caffeine is voorbehouden voor volwassenen en adolescenten van meer dan 50 kg en ouder dan 15 jaar. Vraag raad aan uw arts of apotheker. Lees aandachtig de bijsluiter. UPSA - BE23D066-0725