Pezen & peesontstekingen

Dit artikel biedt meer informatie over pezen en peesontstekingen, we bespreken de symptomen, oorzaken, diagnoses en behandelingen.

Inhoud artikel

Peesontstekingen, Dafalgan Forte

"Bij een peesontsteking moet men de pees laten rusten, anders verergert de pijn”

Wat zijn pezen en peesontstekingen?

De pezen binden de spieren aan de beenderen. Ze zijn flexibel, zeer resistent en worden verlengd door uitrekking. Ze hebben weinig bloedvaten en herstellen bijgevolg traag. De pezen hebben echter ontelbare zenuwen die in normale omstandigheden de hersenen inlichten over de ernst van de trekking die door de spiersamentrekking wordt uitgeoefend en over de positie van het ledemaat waaraan ze zijn vastgehecht in de ruimte. Ze kunnen dus zeer hevige pijn veroorzaken.

Het belangrijkste symptoom is pijn. In een eerste stadium uit de pijn zich na de inspanning en het activeren van de pees. Vervolgens treedt ze op tijdens de activiteit van de pees nadat ze een bepaalde tijd wordt gebruikt. Als de peesontsteking nog erger wordt, is er constante pijn die de dagelijkse activiteiten beperkt.

De pees kan :

  • duidelijk gezwollen zijn 
  • gevoelig worden bij druk 
  • en pijn doen bij beweging

Als er soms een ontstekingsproces is (zwelling), dat vooral in het begin optreedt, blijft dit gewoonlijk toch niet duren. De pees is immers weinig van bloedvaten voorzien.

Oorzaken peesontstekingen

“De onderzoeken zijn eenvoudig, snel en pijnloos”

Wat is de voornaamste oorzaak van een peesontsteking?

De oorzaak van een peesontsteking ligt meestal in een overbelasting van de betrokken pees, namelijk de schouder, de elleboog (tenniselleboog), de pols (peesontsteking door de computermuis), de hand, de heup, de knie of de enkel (Achillespeesontsteking).

De bevestigingsonderzoeken

De onderzoeken ter bevestiging van de diagnose zijn eenvoudig, snel en pijnloos. De arts zal eerst röntgenfoto’s vragen om elk botletsel uit te sluiten (bijvoorbeeld een scheur) dat de pijn zou verklaren of geassocieerd zou zijn met een peesontsteking. Als er niets te zien is op de röntgenfoto’s zal een echografie met ultrasone golven de peesontsteking aantonen.

Tendinitis, Dafalgan Instant Forte paracétamol

“Paracetamol is één van de basispijnstillers.”

De behandeling van een peesontsteking

Paracetamol...

De doeltreffendheid van de paracetamol tegen pijn is goed bewezen en hij heeft weinig lokale of algemene bijwerkingen. Hij mag indien nodig langdurig worden gebruikt, op voorwaarde dat de maximale dosis en de aanbevolen tijd tussen twee innamen worden gerespecteerd.

Behandeling peesontsteking, Dafalgan paracetamol

… en rust

Het is uiterst belangrijk om de pees te laten rusten. Alle bewegingen die pijn veroorzaken, moeten worden vermeden anders zal de peesontsteking verergeren. Bij hevige pijn moet het gewricht, dat door te bewegen de pees beschadigt, worden geïmmobiliseerd (spalk of gips). Weet dat een peesontsteking traag en geleidelijk aan geneest en dat uw geduld soms zal opraken.

In eerste instantie kan het aanbrengen van ijs nuttig zijn om de pijnreceptoren te “doen slapen” en de ontsteking van de schede van de pees te verminderen (als er één aanwezig is).

Vermijd bewegingen die pijn doen, vermijd warmte en massages.

Chèvremont M, Cytologie et Histologie, Ed Desoer, 1975 Braun BL, Arch Fam Med 1999, 8: 143-148 Ivins D, Am Fam Physician 2006, 74: 1714-1726 Paoloni J et al, MJA 2005, 183: 384-388 Sharma P et al, J Musculoskelet Neuronal Interact 2006, 6: 181-190 Manuel Merck de diagnostic et thérapeutique 

Gewrichtsbanden en verstuikingen

Ligamenten en verstuikingen

Heb je ooit een verstuiking gehad? Dan weet je hoe pijnlijk dat kan zijn.Dit artikel geeft je inzicht in ligamenten en verstuikingen. Ontdek onze tips voor snelle pijnverlichting en hoe je je gewrichten kan beschermen.

Dafalgan plus caffeine paracetamol

Legal

Dafalgan® is een geneesmiddel op basis van paracetamol. Niet langer dan 2 tot 3 dagen toedienen zonder medisch advies. Dafalgan® 500 mg is voorbehouden aan kinderen ouder dan 12 jaar en volwassenen. Dafalgan® Odis is voorbehouden voor volwassenen en adolescenten van meer dan 50 kg. Dafalgan® Forte is voorbehouden voor volwassenen en adolescenten van meer dan 50 kg. Dafalgan® Instant Forte is alleen voor volwassenen, adolescenten van meer dan 50 kg. Dafalgan® Instant 500 mg is alleen voor volwassenen, adolescenten en kinderen van meer dan 27 kg. Volwassenen en adolescenten vanaf 50 kg: maximaal 3 gram per dag bij zelfmedicatie. Dafalgan® Instant Junior is voor kinderen en jongeren tussen de 14 en 50 kg. Dafalgan® Pediatrie 30 mg/ml drank is voorbehouden voor kinderen tussen 4 kg en 50 kg. Respecteer nauwkeurig het doseersysteem tijdens toediening. Dafalgan® Pediatrie 80 mg zetpillen is voorbehouden voor kinderen van 5 tot 8 kg. Dafalgan® Pediatrie 150 mg zetpillen is voorbehouden voor kinderen van 8 tot 15 kg. Dafalgan® Pediatrie  300 mg zetpillen is voorbehouden voor kinderen van 15 tot 30 kg. Bij kinderen tot 50 kg, maximum 60mg/kg/24u. Geen langdurig gebruik zonder medisch advies.  Dafalgan Plus Caffeine. Geneesmiddel met paracetamol en cafeïne. In geval van pijn, geen gebruik langer dan 5 dagen, in geval van koorts geen gebruik van meer dan 3 dagen zonder medisch advies. Dafalgan Plus Caffeine is voorbehouden voor volwassenen en adolescenten van meer dan 50 kg en ouder dan 15 jaar. Vraag raad aan uw arts of apotheker. Lees aandachtig de bijsluiter. UPSA - BE23D066-0725