Opgelet met langdurige zelfmedicatie

Wat kunnen we in eerste instantie doen?

Laat pijn uw leven niet bederven! Uw pijn zelf behandelen zonder diagnose is niet verstandig als de pijn langer dan enkele dagen duurt. Hoe worden pijnstillers goed gebruikt?

In overleg met uw apotheker kunt u uw pijn behandelen met geneesmiddelen die zonder voorschrift verkrijgbaar zijn, zoals paracetamol, acetylsalicylzuur of ontstekingsremmers.

Als de pijn echter aanhoudt of verergert, moet u een arts raadplegen!

Zelfmedicatie: Wanneer we zelf kiezen voor een verzorging door geneesmiddelen te nemen die we zonder voorschrift kunnen kopen

Pijn moet behandeld worden

Sommige houdingen zijn niet verstandig, zoals deze waarbij mensen liever de pijn ontkennen omdat ze opgevoed zijn om hun lijden te ondergaan zonder te klagen. Bepaalde mannen die willen tonen dat ze sterk en hard zijn, zijn er trots op dat ze zich niet verzorgen. Bejaarden bijvoorbeeld kunnen een fatalistische houding aannemen door ten onrechte te denken dat verouderen en lijden onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Nog anderen hebben liever tandpijn dan de verzorgingen van de tandarts of stellen de raadpleging bij een arts uit omdat ze schrik hebben voor de diagnose. Deze begrijpelijke maar betreurenswaardige houdingen stellen alleen maar uit wat onmiddellijk zou moeten worden gedaan en leiden tot zelfmedicatie.

Nochtans is er niet noodzakelijk een verband tussen de intensiteit of het aanhouden van de pijn en de ernst van de ziekte die deze pijn veroorzaakt.

Hevige pijn wijst niet noodzakelijk op een ernstige ziekte

OPGELET MET LANGDURIGE ZELFMEDICATIE!

Elke zelfmedicatie moet uiterst voorzichtig gebeuren en kort duren, zeker niet langer dan enkele dagen.

U moet de bijsluiter van het geneesmiddel lezen of vragen stellen aan uw apotheker om zeker te zijn dat er geen contra-indicaties zijn voor u, om interacties met uw gebruikelijke geneesmiddelen te vermijden en om de aanbevolen maximale dosis niet te overschrijden want anders kunt u een toxische dosis bereiken die nieuwe gezondheidsproblemen zal veroorzaken.

OPGELET:

Niet-voorschriftplichtige geneesmiddelen zijn nu op het internet te koop. Op de site van toegelaten Belgische apotheken is deze verkoop gereglementeerd en door een apotheker gecontroleerd. Op andere sites is dit niet altijd het geval en de kwaliteit van het geneesmiddel is dan niet meer gegarandeerd.

Zelfmedicatie op lange termijn, in afwezigheid van een diagnose, moet absoluut worden vermeden
Boccard E et al, 2006, Institut UPSA de la douleur

Ontdek ons Gamma