Koorts bij kinderen en baby’s

Koorts

Wat is koorts?

Koorts is meestal een reactie van het lichaam op een infectie met een bacterie of een virus. Koorts kan bijvoorbeeld optreden bij een kinderziekte of na een vaccinatie.

Een longontsteking is dikwijls een bacteriële infectie, terwijl de griep een virale infectie is.

Koorts is dus een signaal van het lichaam, niet de ziekte zelf. Daarom is het belangrijk om goed te kijken hoe uw kind zich gedraagt, hoe het eruitziet en of er misschien nog andere symptomen zijn.

Is koorts gevaarlijk?

Is koorts gevaarlijk?

We zeiden het al: koorts is een symptoom, niet de ziekte zelf. Koorts is eerder een uiting van het verdedigingsmechanisme tegen ziektes.

Koorts op zich is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. Kan het lichaam de warmte kwijt (zie onze extra tips ), dan stijgt de temperatuur zelden boven de 41°C.

Verder zegt de hoogte van de koorts weinig over de ernst van de ziekte. Ook de duur van de koorts zegt weinig.

Er wordt best extra aandacht besteed wanneer uw baby jonger is dan 6 maanden en zijn lichaamstemperatuur zich boven de 38°C bevindt. U kan dan best het zekere voor het onzekere nemen en de huisarts raadplegen.
Raadpleeg steeds een dokter wanneer u twijfelt over de toestand van uw baby of kind.

Thermomètre

Vanaf welke temperatuur heeft uw kind koorts?

Onze ideale lichaamstemperatuur bedraagt 37°C. Wanneer uw baby of uw kind koorts heeft, hangt af van de manier waarop u die koorts meet: rectaal, oraal of onder de oksel.

Rectaal 38°C
Oraal 37,5°C
Onder de oksel 37,2°C

Wanneer de temperatuur hoger gaat, kan u een koortsverlagend middel toedienen op basis van paracetamol, zoals bijvoorbeeld Dafalgan® Pediatrie siroop 30 mg/ml. Opgelet, wanneer de koorts niet te hoog en niet te storend is, wordt er aangeraden om eerst een beroep te doen op niet-medicamenteuze middelen vooraleer men een geneesmiddel gaat toedienen tegen pijn en koorts. Hier vindt u een link met niet-medicamenteuze tips: Extra tips bij het bestrijden van koorts

Hoe meet u koorts

Hoe meet u koorts?

De meest betrouwbare manier om koorts te meten bij baby’s en kleine kinderen is via het poepgaatje met een digitale thermometer. Bij grotere kinderen is dat in de mond, onder de tong.

Oorthermometers meten de temperatuur van het trommelvlies. Voor een betrouwbare meting moet de thermometer goed naar het trommelvlies gericht zijn. Maak de gehoorgang eerst proper zodat het trommelvlies toegankelijk is.

De papierstrips die volgens de temperatuur van kleur veranderen, zijn minder nauwkeurig.

Belangrijk om te weten is dat de temperatuur in het algemeen op de vooravond en ’s avonds normaal gezien hoger is dan ’s morgens.

Extra tip: Noteer de temperatuur en schrijf erbij of uw kind zweet, pijn heeft, geen zin heeft om te eten en andere verschijnselen. Dit kan u later eventueel melden aan de arts.

Hoe behandelt u koorts

Hoe behandelt u koorts?

Wanneer de koorts niet te hoog en niet te storend is, wordt er aangeraden om eerst een beroep te doen op niet-medicamenteuze middelen vooraleer men een geneesmiddel gaat toedienen tegen pijn en koorts. Hier vindt u een link met niet medicamenteuze tips:
Extra tips bij het bestrijden van koorts

Koorts kan men bestrijden met een koortswerend middel. Bij kinderen kunnen geneesmiddelen op basis van paracetamol worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld Dafalgan® Pediatrie siroop 30 mg/ml.

Hou zeker rekening met het volgende:

  • Volg altijd de aanbevolen dosis en respecteer de aanbevolen tijd tussen twee dosissen.
  • Geef bij voorkeur niet verschillende koortswerende middelen, zoals paracetamol en ibuprofen, samen of na elkaar.
  • Hou bij het geven van een dosis rekening met het gewicht van het kind, niet de leeftijd.
Hoe lang duurt koorts

Hoe lang duurt koorts?

Gewoonlijk enkele dagen. Slechts de helft van de kinderen heeft na 3 dagen nog koorts.

Duurt de koorts nog langer, dan zegt dit niets over de ziekte zelf. Blijf altijd aandacht hebben voor ziekteverschijnselen en hou in het oog hoe uw kind zich gedraagt. Ook als u al naar de dokter bent geweest.

Pijn en koorts

Pijn en koorts bij kinderziekten

Kinderziekten worden veroorzaakt door bacteriën of virussen.

De mazelen, waterpokken, windpokken, rodehond, driedaagse koorts, bof of dikoor, zijn allemaal ziekten van virale oorsprong.

Roodvonk en kinkhoest worden veroorzaakt door bacteriën.

Pijn en koorts bij kinderziekten kunnen aangepakt worden met een middel op basis van paracetamol, zoals bijvoorbeeld Dafalgan® Pediatrie siroop 30 mg/ml.

Extra tips bij het bestrijden van koorts

Laat uw kind extra drinken of geef het een waterijsje. Door de koorts en het zweten verliest uw kind veel vocht, dus dat brengt u best terug op peil.

Eten is minder belangrijk, daar hoeft u niet op aan te dringen. Geeft u toch voedsel, zorg er dan voor dat het makkelijk verteerbaar is.

Laat uw kind dunne kleding dragen die losjes rond het lichaam zit. De bedoeling is dat zijn temperatuur daalt. In bed is een lakentje voldoende. Rilt uw kind echt van de kou, dan kan u hem tijdelijk toedekken.

Geef uw kind geen afkoelend bad of leg geen koude, natte doek op zijn huid om af te koelen. Dokters raden dit af. En dat is eigenlijk wel logisch: als het water te koud is, zullen de bloedvaten van de huid automatisch sluiten en zo blijft de warmte in het lichaam. De kans is groter dat de koorts stijgt in plaats van daalt.

Controleer de kamertemperatuur. Als deze te hoog is, verlaag ze dan. Een kamertemperatuur tussen de 18°C en 20°C is meer dan voldoende.