Dafalgan Plus Caffeine

Hoofdpijn?

3 Types primaire hoofdpijn

Veel mensen hebben wel eens hoofdpijn. Deze pijnen worden ingedeeld op basis van drie hoofdkenmerken.

Spanningshoofdpijn
Hierbij is de pijn bilateraal met een zwakke tot matige intensiteit. Dit kan gepaard gaan met gevoeligheid voor licht of geluid, zonder misselijkheid.

Clusterhoofdpijn
Bij clusterhoofdpijn ervaart u een ondraaglijke pijn (zoals bij een brand- of steekwonde) ter hoogte van de slaap en overal aan één hoofdhelft. Aan deze zijde kan het oog rood worden en de neus verstopt zitten of lopen.

Migraine
Migraine is een middelmatige tot ernstige, kloppende pijn die u aan één zijde van het hoofd voelt. Dit gaat dikwijls gepaard met misselijkheid of braakneigingen, alsook met visuele stoornissen. Als u migraine heeft, verdraagt u meestal geen licht of geluid.

Oorzaken en symptomen van hoofdpijnen

Hoofdpijnen kunnen worden ingedeeld in twee grote categorieën op basis van de specifieke plaats waar de pijn zich laat voelen in het hoofd, de duur van de aanvallen, de intensiteit en de aard van de pijn (stekend, kloppend of drukkend).

Primaire hoofdpijnen
Hiertoe behoren migraine, spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn. Zij worden beschouwd als een aandoening op zich. De behandeling is dan ook gericht op de hoofdpijn zelf.

Secundaire hoofdpijnen
Deze hoofdpijnen zijn het symptoom van een ziekte of infectie, zoals verkoudheid, slecht zien, tandpijn, vermoeidheid, een zonneslag… Of ze kunnen een signaal zijn dat er ergens anders in het lichaam iets mis is, zoals bij een hoge bloeddruk, zenuwaantasting of nierziekte.

De pijn kan ook worden veroorzaakt door andere factoren, zoals overmatig gebruik van bepaalde medicatie, sommige voedingsmiddelen, te veel licht of lawaai, te weinig verse lucht enzovoort.

Raadpleeg in elk geval uw huisarts indien u regelmatig hoofdpijn heeft.

Uitlokkende factoren

Om hoofdpijn gericht aan te pakken, moet u eerst weten van welk type hoofdpijn u last heeft. Aan de hand van een hoofdpijndagboek kunt u nauwkeurig bijhouden hoe vaak en hoe intens de aanvallen zijn. Probeer in elk geval uitlokkende factoren zo veel mogelijk te vermijden.

  • Stress

    Leer uzelf te ontspannen en te genieten van het hier en nu. Verschillende technieken zoals yoga en sofrologie kunnen daarbij helpen. Energie te veel? Kies voor een regelmatige sportactiviteit als wandelen, fietsen of zwemmen.

  • Roken

    Roken is schadelijk voor de gezondheid in het algemeen. Ook als u zelf niet rookt, is het aan te raden om rokerige ruimtes te vermijden.

  • Beweging

    Heeft u een zittende job, sta dan regelmatig op om een beetje te bewegen. Zo vermijdt u spiersamentrekkingen, die verantwoordelijk kunnen zijn voor hoofdpijn.

  • Slaap

    Las overdag enkele pauzes in en zorg dat u ’s nachts voldoende slaapt. Gebruik kwalitatief beddengoed en let erop dat uw hoofd en nek recht liggen voor een goede bloedcirculatie. Probeer steeds op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en niet te lang uit te slapen.

  • Voeding

    Honger kan hoofdpijn veroorzaken, net als sommige voedingsmiddelen zoals chocolade of kaas. Drink in elk geval alcohol met mate en eet drie gezonde en evenwichtige maaltijden per dag.

Pijnstillers

Een manier om hoofdpijn te bestrijden is het gebruik van pijnstillers.
Pijnstillers op basis van paracetamol zijn de klassieke behandeling van hoofdpijn. In het centraal zenuwstelsel remmen ze de stoffen af die ervoor zorgen dat u pijn gewaarwordt. Dit effect kan echter nog worden versterkt door cafeïne.

Raadpleeg in elk geval uw huisarts indien u regelmatig hoofdpijn heeft of indien de hoofdpijnen aanhouden gedurende meerdere dagen.

Pijnstillers

Dafalgan Plus Caffeine

Dafalgan Plus Caffeine is ook een pijnstiller op basis van paracetamol, maar bevat bovendien een dosis cafeïne. De cafeïne vernauwt de cerebrale vasculariteit en vermindert tegelijk de bloedstroom en het zuurstofgehalte in de hersenen (SKP), wat het pijnbestrijdende effect versterkt en u meer alert maakt.

Dafalgan Plus Caffeine 500mg/65mg - 30 tabletten
  • Dosering 2 tabletten 3x/dag
  • # tabletten/dag 6X
  • 5 dagen zelfmedicatie 30 tabletten
  • Dosering 1 tablet 3x/dag
  • # tabletten/dag 3X
  • 5 dagen zelfmedicatie 15 tabletten
Gewicht > 60 kg > 50 kg
Dosering
2 tabletten 3x/dag
1 tablet 3x/dag
# tabletten/dag
6x
3x
5 dagen zelfmedicatie
30 tabletten
15 tabletten
Naar de patiëntenbijsluiter